Biserica "Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul" (Mănăstirea "Schitul Topolniţa")


Categorie: Biserici ortodoxe
Perioada: 1645-1646, pe ruine de sec. XVI
Importanta: A
Cod LMI: MH-II-m-A-10400.01
Adresa: la capătul satului
Localitate: sat SCHITU TOPOLNIŢEI; comuna IZVORU BÂRZII
Judet: Mehedinti
Regiune: Oltenia

Imagini

Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica Biserica

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 10-Mar-2010

Biserica poarta urmatoarea pisanie in piatra: "In numele Tatalui si al Fiului si Sfantului Duh si intru ajutorul si luminatului si puternicului hramul sfintei manastiri Proorocul Ioan Predtece, va dna Io Matei Voevoda truditu-s-au si s-au ostenit de au ridicat din temelie ei robul lu Dumnezeu jupan Lupul Buliga Vel Capitan i jupanita ego Stanca i sin ego Coruia i Stoica i Calina i Armanca, valeat 7154 (1645-1646)". Ridicarea "din temelie" se refera de fapt doar la pronaos si eventual la refacerea turlei de pe naos a bisericii schitului Topolnita, o veche ctitorie a boierilor Craiovesti, mostenita de Matei Basarab si donata de acesta, in 12 februarie 1646, capitanului Lupu Buliga. Planul este triconc, cu nise laterale semicirculare. Tampla tarzie este din zidarie, iar intre naosul si pronaosul destul de amplu, boltiti cu calota, se afla un zid foarte gros, strapuns de o usa flancata de doua nise mici. Spatiul central al naosului este incununat de o turla zvelta, cu opt laturi. La exterior monumentul este de o extrema simplitate, fatadele fiind lipsite de orice profil, cu exceptia soclului simplu retras si a cornisei alcatuite din trei siruri de zimti marunti. Ferestrele foarte inguste au ancadramente simple. Partea cea mai decorata este turla cu arhivolte din zimti marunti si timpanul realizat din stuc colorat ce prezinta vase cu flori si silueta unei biserici. Pictura interioara dateaza din 1673, fiind realizata de doi zugravi "Dima vlah" si "Gheorghe grec" semnati pe pisania pictata din pronaos, care mentioneaza si numele donatorului picturii "dumnealui jupan Curuia vel paharnic", fiul lui Lupu Buliga, reprezentat cu intreaga familie in amplul Tablou votiv din pronaos. Dintre icoanele vechi, cea imparateasca de hram a bisericii anterioare, "Arhanghelul Mihail", se pastreaza astazi in Muzeul de Arta al Romaniei din Bucuresti. Actualele icoane imparatesti sunt din vremea lui Constantin Brancoveanu, dupa cum mentioneaza inscriptia de deasupra lor, iar deasupra usilor imparatesti este inscriptionat anul 1762. Zugravii iconostasului actual sunt Mihail si Dimitrie. In pronaos se pastreaza si trei pietre de mormant, una apartinandu-i lui Lupu Buliga si celelalte ale sotiei sale, jupanita Stanca si a fiicei lor Stoichita.

(dupa "Repertoriul Arhitecturii in Tara Romaneasca 1600-1680" de Tereza Sinigalia, Editura Vremea - Bucuresti 2004)

emilia / 28-Jun-2009

Biserica "Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul" in forma de cruce, a fost ridicata in 1646 de ctitorul Lupu Buliga
A fost pictata in fresca, in stil bizantin, in anul 1673 de zugravii Grigore "Grecul" si Dima "Romanul". Remarcabila este  "Judecata de Apoi" de pe fatada exterioara vestica.
Dupa secularizare ( 1863 ), schitul a fost parasit si reinfiintat in 1930 cand s-au facut reparatii, s-au reconstruit chiliile pentru calugari si s-a construit in fata manastirii o biserica de lemn cu hramul "Sf. Ioan Botezatorul".

 ( dupa  "Drumuri Spre Manastiri" de Mihai Vlasie )